Veilig op weg in de herfst

De dagen worden korter, de temperatuur daalt en bladeren vallen van de bomen: het is herfst. Een seizoen dat van autobestuurders extra alertheid vraagt. Veel risico’s zijn te verzekeren, maar ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Daarom leggen we graag uit waar u tegenaan kunt lopen en hoe u zelf goed voorbereid de weg op gaat.

Plaatsingsdatum: 21 oktober 2019

Houd rekening met de weersomstandigheden

In de herfst kunnen alle weersoorten voorbijkomen. Het kan behoorlijk onstuimig worden, met regen en harde wind. Diepe plassen kunnen aquaplaning veroorzaken en bladeren op straat maken de weg soms minder overzichtelijk. Goed werkende ruitenwissers zijn onmisbaar in deze tijd van het jaar, net als banden met een voldoende diep profiel (minimaal 3 mm). Daarmee is de kans dat u grip houdt bij een grote of diepe plas een stuk groter.

Ook op een zonnige dag liggen er risico’s op de loer. Een laagstaande zon kan behoorlijk verblinden, waardoor u andere weggebruikers mogelijk net iets te laat ziet. Zeker als uw autoruiten vuil of beslagen zijn. Zorg dus voor schone ruiten en leg een goede zonnebril in de auto.

Zorg dat uw auto in orde is

We noemden al uw banden en ruitenwissers, die belangrijk zijn bij een rit in onstuimig herfstweer. Denk daarnaast aan uw verlichting; niet alleen omdat het later licht wordt en vroeger donker, ook overdag is uw zichtbaarheid beter als u de autoverlichting aanzet.

Iets wat misschien minder voor de hand ligt: zorg dat uw airco en verwarming goed werken. Als u met vochtige kleding in de auto stapt, is de kans groot dat de ruiten beslaan. De airco vervangt de vochtige lucht die dan in de auto hangt door droge lucht en daardoor wordt uw zicht een heel stuk beter. Hebt u geen airco in de auto? Zet dan de verwarming aan, om het vocht te laten verdampen.

Waar kunt u verder nog rekening mee houden?

Veel mensen vinden autorijden in de herfst spannend, zeker als het nat en donker weer is. Dat is vaak aan het rijgedrag te merken. Houd daarom iets meer afstand en pas uw snelheid aan, dat is voor uzelf ook een stuk prettiger.

We noemden net de verwarming al, als oplossing voor beslagen autoruiten. Sowieso is het verleidelijk om in de herfst uw verwarming een graadje hoger te zetten. Bent u vermoeid? Kies dan liever voor een lagere temperatuur. Dan is de kans dat u achter het stuur in slaap valt een stuk kleiner.