Veilig rijden bij glad weer

We hebben in Nederland over het algemeen zachte winters. Toch kan het ook hier ineens glad zijn, bijvoorbeeld door sneeuw of ijzel. Wat kunt u het best doen om veilig te rijden bij gladheid? We geven hieronder een aantal tips.

Plaatsingsdatum: 29 januari 2020

Maak uw auto winterklaar

Het is verstandig om voordat de winter echt begint, uw auto alvast winterklaar te maken. Verwissel dus op tijd (zodra de temperatuur onder 7 graden daalt) uw zomerbanden voor winterbanden, doe ruitensproeiervloeistof met antivries in het reservoir en zorg dat er winterspullen in uw auto liggen, zoals een ijskrabber en startkabels.

Ga voorbereid de deur uit

Weet u van tevoren dat de wegen glad zijn? Zorg dan voor extra reistijd, zodat u niet hoeft te haasten. Haastig rijgedrag vergroot immers de kans op ongelukken, zeker bij gladheid. Ook als u er te laat achter komt dat glad weer uw reis zal vertragen, doet u er verstandig aan uw snelheid aan te passen en niet te haasten.

Om te controleren of er sneeuw ligt, hoeft u alleen maar uit het raam te kijken. Ligt er geen sneeuw, maar zijn de temperaturen wel laag? Controleer dan het weerbericht, of er gladheid wordt verwacht op uw route.

Houd afstand en pas uw snelheid aan

Een glad wegdek zorgt voor een langere remweg. Dus is het verstandig om genoeg afstand te houden, zodat u verder vooruit kunt kijken en meer tijd heeft om te reageren op onverwachte gebeurtenissen. Denk eraan om ook uw snelheid aan te passen, geen abrupte stuurbewegingen te maken en gedoseerd gas te geven. Ook als u inhaalt of invoegt.

Trek rustig op

Als u onder gladde omstandigheden te enthousiast optrekt, kan dat vervelende gevolgen hebben. Door de gladheid kan de auto een andere kant opgaan dan u van plan was. En als er sneeuw ligt, kan de auto zich ingraven in de sneeuw, waardoor u niet meer van uw plek komt. Wegrijden in de tweede versnelling kan helpen. Als u daarbij weinig gas geeft en de koppeling langzaam laat opkomen, is de kans van slagen het grootst.

Soms hard remmen

Heeft u een antiblokkeersysteem (ABS) in de auto en moet u een noodstop maken? Trap dan tegelijkertijd hard op de rem en de koppeling. Dit zorgt voor een hoge remdruk en activeert het ABS. Daardoor blokkeren de wielen niet en kunt u blijven sturen als dat nodig is. Maak u overigens geen zorgen als het rempedaal gaat trillen, dat is normaal.

Heeft u geen ABS in de auto? Ga dan juist niet vol op de rem. Rem ‘pompend’ en rem door als u voelt dat de banden weer grip hebben.

Soms juist niet remmen

Soms is het bij gladheid verstandiger om helemaal niet te remmen. Moet u bijvoorbeeld een bocht door? Rem dan liever niet, maar laat op tijd het gas los zodat u vaart mindert en stuur rustig de bocht door. Geef pas weer gas na de bocht, als u weer recht rijdt.

Toch in de slip? Blijf rustig

Raakt uw auto toch in de slip, bijvoorbeeld doordat u net te hard rijdt of een bocht verkeerd inschat? Dan is het belangrijk om rustig te blijven. Gooi in geen geval het stuur ineens om, laat de auto liever uitglijden. Kijk waar u naartoe wilt en corrigeer uw rijrichting door rustig te sturen. Zodra uw auto weer grip heeft, gaat u dan vanzelf de goede kant op.

Kies voor hoofdwegen en rijd rechts

Probeer bij gladheid zoveel mogelijk gebruik te maken van de hoofdwegen. Daar wordt meestal goed gestrooid, zeker als het openbaar vervoer er ook rijdt. Rijdt u op een weg met meerdere rijbanen? Kies dan voor de rechterbaan. De kans is groter dat die ‘schoon’ is, omdat er meer auto’s overheen rijden. Bovendien kunt u makkelijker naar de vluchtstrook als u onverwachts slipt of moet uitwijken.