Vergoeding bij vertraging van uw vlucht

Het is vervelend als uw vlucht vertraagd is, dit kan uw vakantie(gevoel) verstoren. Bij Europese wet heeft u recht op compensatie voor de opgelopen vertraging; het bedrag ligt tussen € 250,- en € 600,-. Ook bij annulering, instapweigering of omboeking door de luchtvaartmaatschappij heeft u mogelijk recht op compensatie.

Bij Europese wet heeft u recht op compensatie voor de opgelopen vertraging; het bedrag ligt tussen € 250,- en € 600,-. Ook bij annulering, instapweigering of omboeking door de luchtvaartmaatschappij heeft u mogelijk recht op compensatie.

Voor vluchtbestemmingen binnen de EU:

  • € 250,- voor een vlucht tot 1500 kilometer;
  • € 400,- voor een vlucht vanaf 1500 kilometer.

Voor vluchtbestemmingen buiten de EU:

  • € 250,- voor een vlucht tot 1500 kilometer;
  • € 400,- voor een vlucht vanaf 1500 t/m 3500 kilometer;
  • € 600,- voor een vlucht van meer dan 3500 kilometer.

Als de aankomsttijd met minimaal drie, maar minder dan vier uur is vertraagd, kan de luchtvaartmaatschappij de vergoeding met 50% verlagen.

Buitengewone omstandigheden

Als er sprake is van ‘buitengewone omstandigheden’, is de luchtvaartmaatschappij niet verplicht om een vergoeding te betalen. Wel moet de luchtvaartmaatschappij bewijzen dat zij niet verantwoordelijk is voor de vertraging.

Buitengewone omstandigheden zijn gebeurtenissen van overmacht voor de luchtvaartmaatschappij. Voorbeelden zijn een vogel in de motor, politieke onrust, terrorisme, extreme weersomstandigheden of stakingen van het personeel.

Waarop heeft u nog meer recht bij vertraging?

U heeft recht op een goede dienstverlening tijdens het wachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan eten, drinken, een telefoongesprek en/of een gratis hotelkamer, met indien noodzakelijk een overnachting. De vluchtafstand en de duur van de vertraging bepalen waar u recht op heeft.

Heeft u recht op een vergoeding?

Rechtsbijstandsverzekeraar ARAG heeft een online tool waarmee u checkt of u recht heeft op een financiële vergoeding en zo ja, op welk bedrag. Toets uw vluchtnummer en de datum van de vlucht in en zie direct of en op welke vergoeding u recht heeft.

Heeft u recht op een vergoeding? Deze verhaalt u bij de luchtvaartmaatschappij. Onze rechtsbijstandverzekering kan daarbij helpen.