Vier tips voor uw autovakantie

Gaat u met de auto op vakantie? Een fijne vakantie begint met een goede voorbereiding. Met onze tips gaat u met een gerust gevoel op reis.

Tip 1: verplichte auto-uitrusting in het buitenland

In elk land gelden andere regels, dus ook voor de verplichte auto-uitrusting. Wij zetten de uitrusting per soort voor u op een rij, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Wij adviseren u om altijd een veiligheidshamer in de auto te hebben. Neem daarnaast ook eten en drinken mee, voor tijdens eventuele pech of files onderweg.

Alcoholtest

In Frankrijk is het bij wet verplicht om de auto uit te rusten met twee alcoholtests. Bestuurders die geen test bij zich hebben, krijgen bij een eventuele politiecontrole geen boete.

Brandblusser

De brandblusser is verplicht in: België, Bulgarije, Estland, Griekenland, Letland, Litouwen, Polen, Rusland, Turkije en Wit-Rusland.

Gevarendriehoek

Een gevarendriehoek moet u meenemen naar: België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Kroatië, Letland, Luxemburg, Macedonië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Wit-Rusland, Zweden en Zwitserland.

In Zwitserland moet u deze binnen handbereik bewaren. Twee gevarendriehoeken zijn verplicht in Turkije. Als u met een aanhanger reist dan zijn twee gevarendriehoeken verplicht in Slovenië en Kroatië.

Groene kaart

Neem de groene kaart voor de auto altijd mee op vakantie, dit is een internationaal verzekeringsbewijs. Meer informatie over de groene kaart.

Koplampstickers

Gaat u met uw eigen auto naar Groot-Brittannië of Noord-Ierland? Uw koplampen zijn zo afgesteld dat u tegenliggers niet kunt verblinden. Rijd je met een Nederlandse auto links, dan schijnen de koplampen te veel op de andere weghelft waardoor tegenliggers juist verblind kunnen worden. Het verblinden van tegenliggers is strafbaar. Verstel de koplampen indien mogelijk of plak ze gedeeltelijk af. Dat kan bijvoorbeeld met speciale koplampstickers.

Reservelampjes

Hongarije, Kroatië en Slovenië verplichten dat u reservelampjes in de auto heeft.

Veiligheidsvest

Een veiligheidsvest in de auto is verplicht in: België, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Kroatië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje en Tsjechië.
In de meeste landen is het verplicht om voor iedere inzittende een veiligheidsvest in de auto te hebben.

Let op: in Frankrijk en Noorwegen moet u de veiligheidsvesten binnen handbereik bewaren.

Verbanddoos

België, Duitsland, Estland, Griekenland, Hongarije, Kroatië, Letland, Litouwen, Macedonië, Montenegro, Oostenrijk, Roemenië, Rusland, Servië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Turkije en Wit-Rusland zijn de landen waar de verbanddoos verplicht is.

Winterbanden

Gaat u in de wintermaanden naar Scandinavië, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Tsjechië, Zwitserland, de Ardennen of Frankrijk? Rijd dan op winterbanden. Het gaat om uw veiligheid en die van andere weggebruikers. U riskeert hoge boetes als u zich met een auto zonder winterbanden op de weg begeeft.

Tip 2: houd rekening met milieustickers en milieuzones

In sommige landen zijn milieuzones ingesteld. Dat betekent dat uw auto aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om die zone te mogen binnengaan. En dat u bijvoorbeeld een vignet of milieusticker nodig heeft.

Een handig overzicht van de milieuzones en milieustickers in Europa vindt u op de website van de ANWB.

Wegenkaarten en navigatie

Vertrouw nooit blind op uw navigatiesysteem. Bij een defect, stroomuitval of wegomleiding is een wegenkaart nog steeds onmisbaar om u te kunnen oriƫnteren.

Tip 3: flitspaaldetectie op uw navigatie

Flitspaalsignalering is niet in alle landen toegestaan. Hieronder vindt u een overzicht van landen met regelgeving voor het gebruik van flitspaalsignalering.

België

Alle apparatuur die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsapparatuur en roodlicht-camera's is verboden. GPS-apparatuur die gebruik maakt van een openbare databank (POI) is toegestaan.

Duitsland

Het gebruik en bezit van alle apparatuur met flitspaalsignalering is verboden. Dit geldt niet alleen voor navigatiesystemen, maar ook voor laptops en telefoons waarop deze informatie staat. Verwijder voor vertrek alle flitspaalinformatie van de apparatuur, want ook het bezit van een apparaat met deze informatie is verboden.

Navigatie niet bedienen tijdens het rijden

In Duitsland mag u een navigatiesysteem niet bedienen als u rijdt. Een Duitse rechter oordeelde dat wie tijdens het rijden op de snelweg zijn navigatiesysteem bedient en daarbij een ongeluk veroorzaakt, handelt met grove nalatigheid en de schade volledig moet betalen.

Frankrijk

Ook voor Frankrijk geldt dat het gebruik en bezit van alle apparatuur met flitspaalsignalering verboden is. Overtredingen kunnen worden bestraft met een boete van € 1.500,-. Informatie over gevarenzones is wel toegestaan op een navigatiesysteem.

Oostenrijk

In Oostenrijk is alle apparatuur die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsmeters en roodlichtcamera's verboden. GPS-apparatuur die gebruik maakt van een openbare databank (POI) is toegestaan.

Zwitserland

Het gebruik en bezit van alle apparatuur met flitspaalinformatie is verboden. Dit geldt niet alleen voor navigatiesystemen, maar ook voor bijvoorbeeld laptops en telefoons waarop deze informatie staat.

Verwijder voor vertrek alle flitspaalinformatie van de apparatuur, want ook het bezit en vervoer van een apparaat met deze informatie is verboden.

Gaat u naar of via een land met een verbod op flitspaalsignalering?

Tip!We raden aan om de software op het apparaat (navigatiesysteem, telefoon of tablet) in zijn geheel te verwijderen. De functie alleen uitschakelen is niet voldoende. Neem eventueel contact op met de verkoper of de importeur van het navigatiesysteem om te vragen hoe dit werkt.

Tip 4: vermijd de ergste verkeersdrukte

In diverse Europese landen wordt het dit jaar weer extreem druk op de autosnelwegen. Vertraging is natuurlijk lastig en vervelend, maar is vaak te voorkomen door een goede voorbereiding. Bekijk de verkeersdruktekalender van de ANWB.