Voorkom woninginbraak met deze tips

Een inbraak is helaas nooit helemaal te voorkomen, maar u kunt wel veel doen om de kans zo klein mogelijk te maken. We hebben de beste tips voor u op een rij gezet.

Wat kunt u regelen voordat u op vakantie gaat

  1. Stel automatische verlichting in. Het liefst met iedere dag andere in- en uitschakeltijden.
  2. Post uw vakantiefoto’s en -verhalen pas op social media als u weer thuis bent.
  3. Geef uw huis een bewoonde indruk, laat bijvoorbeeld wat spullen op het aanrecht of op tafel staan.
  4. Een goede buur is beter dan een verre vriend: vraag of ze een oogje in het zeil willen houden en af en toe de post van de deurmat halen.
  5. Zet uw containers en/of ladder weg of vast, zodat deze niet kan worden gebruikt om op de eerste verdieping in te breken.
  6. Berg sleutels goed op.
  7. Maak een extra slot op uw deur.
  8. Laat een alarmsysteem installeren.

De meest voorkomende inbraakmethoden

Inbrekers proberen steeds wat nieuws en er zijn dus ook veel verschillende inbraakmethoden. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende methoden en wat u kunt doen om het te voorkomen.

Openbreken

Met een breekijzer of schroevendraaier wordt het raam of de deur opengebroken. Dit maakt vaak herrie. Openbreken voorkomt u door gecertificeerd hang-en-sluitwerk in stevige kozijnen te plaatsen. En doe de ramen op slot als u van huis bent.

Cilindertrekken: de cilinder wordt uit het slot getrokken door er een schroef in te draaien en mechanisch druk op te bouwen. Cilindertrekken voorkomt u door sloten met SKG® ***-cilinderbeveiliging te gebruiken of een cilinder met SKG® *** (SKG-logo en drie sterren).

Gaatjes boren

Onder het slot wordt een gat geboord. Vervolgens wordt de sleutel die de bewoners aan de binnenkant in het slot hebben laten zitten met een hulpstuk omgedraaid. Gaatjes boren kan worden voorkomen door de sleutel niet in het slot te laten zitten.

Flipperen

Met een stuk plastic wordt vanaf de buitenkant van de deur, de sleuf van het slot teruggedrukt. Flipperen kunt u voorkomen door de deur altijd op slot te draaien, ook al bent u maar heel even weg. Plaats eventueel een beveiligingsstrip.

Hengelen

Met een stuk ijzer door de brievenbus wordt de deurklink naar beneden getrokken. Hengelen voorkomt u door de deur op slot te draaien en de brievenbus af te sluiten. Of plaats een aparte brievenbus bij uw woning.

Cilinder afbreken

Een cilinder die uit het slot steekt, wordt met een tang afgebroken. Cilinder afbreken voorkomt u door veiligheidsbeslag te gebruiken, waardoor de cilinder maximaal 3 mm uitsteekt en niet afgebroken kan worden.

Insluipen

Inbrekers maken gebruik van openstaande ramen of deuren. Insluipen voorkomt u door altijd de ramen en deuren te sluiten als u weggaat of als u ergens anders in de woning bent.

Babbeltruc

Personen proberen met een smoes uw huis binnen te komen. Inbraak met een babbeltruc voorkomt u door nooit iemand zomaar binnen te laten. Plaats eventueel een kierstandhouder, zodat u eerst kunt zien wie er voor de deur staat voordat u de deur helemaal opendoet.