België: niet verplicht
In België zijn winterbanden net als in Nederland niet verplicht, al worden deze bij winterse omstandigheden wel aangeraden. In heuvelachtige gebieden, zoals de Belgische Ardennen of de Belgische Eiffel, is het verstandig om in de winter wel met winterbanden te rijden.
Voor banden met het M+S symbool gelden in België beperkingen.
Duitsland: verplicht
In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden: ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Als u bij deze omstandigheden met zomerbanden rijdt dat riskeert u een boete, die hoger wordt als u bijvoorbeeld door gebrek aan grip een verkeersopstopping veroorzaakt.
Veroorzaakt u een ongeluk, terwijl u met zomerbanden rijdt? Dan kunt u een claim door grove nalatigheid krijgen. En die kan vele malen hoger uitvallen. Overigens is het verboden om harder te rijden dan de maximumsnelheid die met een letter op de winterbanden wordt aangegeven.
Voor motoren en om de wielen van de aanhanger zijn winterbanden in Duitsland niet verplicht, al worden ze ook voor die voertuigen wel aangeraden.
Frankrijk: winterbanden niet verplicht, sneeuwkettingen wel
Sneeuw of ijs op de weg? Dan is het in Frankrijk niet verplicht om met winterbanden te rijden, maar het wordt wel aangeraden.
In sommige besneeuwde gebieden is het wel verplicht om met sneeuwkettingen te rijden. Dit wordt aangegeven op een blauw, rond bord met daarop een sneeuwketting. Staat daaronder “pneus neige admis”, dan betekent dat dat u ook met winterbanden mag rijden in plaats van sneeuwkettingen. U moet dan op alle wielen een winterband met een minimale profieldiepte van 3,5 mm hebben.
Italië: in bepaalde gebieden verplicht
In grote delen van Italië zijn winterbanden verplicht tussen 15 november en 15 april, tenzij u sneeuwkettingen in de auto heeft. Dat wordt aangegeven op borden met daarop “obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo" (winterbanden of sneeuwkettingen aan boord verplicht).
Als de weersomstandigheden het vereisen, kan deze periode in bepaalde gebieden en voor bepaalde wegen vervroegd of verlengd worden.
Luxemburg: verplicht
Voor Luxemburg gelden dezelfde voorschriften als in Duitsland. Het gebruik van winterbanden is dus verplicht bij winterse omstandigheden, ook als u alleen op doortocht bent naar een ander land.
Nederland: niet verplicht
In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Een ongeluk als gevolg van het rijden met zomerbanden heeft hier geen gevolgen voor uw aansprakelijkheid. U bent gewoon verzekerd via de autoverzekering.
Oostenrijk: verplicht tijdens een bepaalde periode
In Oostenrijk zijn winterbanden tussen 1 november en 15 april verplicht als er sneeuw, sneeuwmodder of ijs op de weg ligt. Daarnaast wordt er dringend geadviseerd om in de winter sneeuwkettingen mee te nemen voor de aangedreven wielen. In sommige gebieden zijn deze verplicht, dit wordt met een bord aangegeven.
Als u buiten de genoemde periode de bergen ingaat, kan het toch verplicht zijn met winterbanden te rijden. Ook dit wordt met een bord duidelijk aangegeven. Heeft u geen winterbanden, terwijl deze wel verplicht zijn? Dan kunt u een boete krijgen, die kan oplopen tot € 5.000; daarnaast kan uw auto in beslag genomen worden.
Zwitserland: aangeraden, maar niet verplicht
Zwitserland is een wintersportland bij uitstek. Toch bent u hier niet verplicht om met winterbanden te rijden. Het wordt wel dringend aangeraden. U kunt namelijk wel een boete krijgen als u bij winterse omstandigheden in een auto zonder winterbanden rijdt en het overige verkeer hindert, omdat uw banden onvoldoende grip hebben.
Raakt u betrokken bij een ongeluk, terwijl u onder winterse omstandigheden met zomerbanden rijdt? Dan kunt u aansprakelijk worden gesteld voor de schade, omdat u het verkeer onnodig in gevaar heeft gebracht. Voorkomen is dus beter dan genezen.