Brandpreventie: past uw elektrische installatie nog bij uw bedrijf?

Ongeveer 25 procent van alle brandschades ontstaat door elektra. Door een defect, ondeskundig installatiewerk, verkeerd gebruik of onvoldoende onderhoud kan overmatige warmteontwikkeling optreden in de elektrische installatie of daarop aangesloten elektrische apparaten en verlengsnoeren. Volgens Jordy Otten, manager Risico-inzicht & Preventie en specialist op het gebied van brandrisico's door elektriciteit , brengt dit veel risico’s met zich mee: "Brandbare materialen in de buurt kunnen hierdoor makkelijk in brand vliegen."

21-12-2017

Is uw installatie afgestemd op de werkzaamheden in uw bedrijf?

Otten ziet veel installaties die niet passen bij bedrijfsactiviteiten en werkomstandigheden. Dit kan volgens de specialist de volgende oorzaken hebben:

  • Een toename van het aantal elektrische apparaten en machines. We hebben nu eenmaal meer elektrische apparaten dan vroeger, zowel in ons bedrijf als bij ons thuis. Kijk maar eens in je eigen huis : laders van laptops, smartphones, pc’s, flatscreens, elektrische tandenborstel, espressoapparaat, elektrisch scheerapparaat, et cetera;
  • Bij de vestiging in oudere panden wordt vaak geen rekening gehouden met de bestaande elektrische installatie, die niet specifiek voor nieuwe bedrijfsactiviteiten en werkomstandigheden is aangelegd. Een drukkerij vergt bijvoorbeeld een andere installatie dan een kantoorgebouw. De bestaande installatie past dan mogelijk niet meer. Niet alleen zijn er dan wellicht te weinig stopcontacten, maar deze kunnen zich ook op de verkeerde plek bevinden en gebruikte onderdelen zijn mogelijk niet geschikt voor de nieuwe omgeving;
  • Het bedrijf is in de loop der tijd zoveel gegroeid dat er een uitbreiding is geweest qua machines en elektrische apparaten;
  • Door een herinrichting komen machines en elektrische apparaten op een andere plek te staan. Vaak zijn er onvoldoende stopcontacten of zitten ze op een verkeerde plek, te ver van de opstelplaats van een machine of een apparaat.

Het gebrek aan stopcontacten compenseren

Wat de oorzaak ook is, om dit recht te trekken worden vaak in ruime mate verlengsnoeren of stekkerblokken gebruikt om het gebrek aan stopcontacten te compenseren. Of het elektrisch materieel is niet geschikt voor de omgeving waarin het gebruikt wordt. Door mechanische belasting, overbelasting (te veel apparaten op een stekkerblok), chemische inwerking of blootstelling aan warmte kan er brand ontstaan in verdeelinrichting of groepenkast, een snoer, stekker of het stekkerblok zelf. "Zorg er dan ook voor dat de elektrische installatie is afgestemd op de activiteiten van uw bedrijf en op de werkomstandigheden", tips Otten. "Dit betekent: voldoende stopcontacten op de juiste plaatsen, voldoende groepen en elektrisch materieel dat geschikt is voor de toepassing en omgeving waarin het gebruikt wordt."

Goede aanleg door een vakman is essentieel

Als u een nieuwe elektrische installatie laat aanleggen, aanpassen of verhuist naar een ander gebouw, is het belangrijk dat u zich goed laat voorlichten door een deskundige. Zo blijft u de problemen voor. Twijfelt u of uw huidige installatie voldoet? Neem dan contact op met een elektrotechnisch installatiebedrijf. Een elektrotechnisch installatiebedrijf bij u in de buurt vindt u op de website van UNETO-VNI. Laat werkzaamheden aan elektrische installaties uitsluitend door een deskundige uitvoeren.

Jordy Otten: "Kleine afwijkingen kunnen al grote gevolgen hebben. Een verbinding die niet goed is aangedraaid kan op termijn leiden tot zogenaamde "hot-spots" van enkele honderden graden Celsius. Meer dan voldoende om nabij gelegen brandbare materialen te doen ontbranden”. Bedenk je dan ook goed of je dit risico wil nemen. Het gefabriceerde zal mogelijk wel functioneren, maar of het (brand)veilig is?"

Contact

Wilt u een specialist spreken? Neem contact op met uw risico- en verzekeringsadviseur van Aon Industrie.


T: Toon telefoonnummer
E: industrie.meeus@aon.nl


Neem contact met ons op

Terug naar het overzicht


Reageer en deel