ESEF 2018: zorgen over cyberrisicos in de industrie sector

Cyberrisico’s leiden tot steeds meer zorgen bij bedrijven. Dat bleek ook op de ESEF 2018, de grootste vakbeurs voor de maakindustrie in de Benelux. Aon nam aan de beurs deel en sprak met veel ondernemers over het thema cyber- en datarisico’s.

29-03-2018

Uit die gesprekken bleek dat ondernemers de risico’s absoluut zien, maar dat ze nog weinig ondernemen om ze te beheersen. “In het kielzog van nieuwe ontwikkelingen in de sector volgen nieuwe risico’s”, vertelt kennisadviseur Jan Jans van Aon. “Vandaag de dag zie je dat eindproducten en de productie ervan steeds sneller veranderen door innovaties en materiaaltoepassingen. Opdrachtgevers willen maatwerk, grote voorraden zijn passé, maar er moet wél op tijd geleverd worden. Daar zijn ondernemers dan ook mee bezig. En juist daar spelen – nieuwe – risico’s een groeiende rol, met een hoofdrol voor cyberrisico’s.”

Kwart industrie slachtoffer cyberaanval

En niet onterecht: uit de internationale IT Security Risks Survey van beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab blijkt dat een kwart van de industriële bedrijven in 2017 werd getroffen door een cyberaanval. “Aanvallen door bijvoorbeeld software-robots kunnen leiden tot bedrijfsonderbrekingen, privacy-inbreuk en diefstal van gevoelige informatie zoals bedrijfsgeheimen”, illustreert Jans. “Het slechte nieuws: cyberrisico’s zijn ongrijpbaar en onvoorspelbaar. Het is niet ondenkbaar dat verborgen virussen op enig moment de productie van een bedrijf of een hele productieketen stilleggen.” Het goede nieuws: veel schade kan worden voorkomen.

Bedrijfscontinuïteit borgen, maar hoe dan?

Volgens Jans begint ‘voorkomen’ met het beheersen van risico’s. “En dat beheersen start met inzicht. Daar helpen we ondernemers al bij. Zo brengen we voor bedrijven hun brandrisico’s en risico’s op reputatieschade in kaart, de nummer één-risico’s die ondernemers in Nederland voor hun bedrijfscontinuïteit zien. Daar laten we onze ISO-gecertificeerde risico-inventarisatie op los, zodat ze daarna heel gericht maatregelen kunnen treffen om die risico’s te minimaliseren. Op dezelfde manier pakken we cyberrisico’s aan.”

Met ondernemers in gesprek

“Dat doen we heel praktisch en efficiënt, gewoon in een gesprek”, gaat Jans door. “We zoeken naar antwoord op vragen als ‘Hoe groot zijn uw risico’s?’, ‘Welke impact heeft de schade op uw bedrijf als het een keer fout gaat?’ en ‘Welke risico’s kunt u voorkomen of beperken? Biedt een verzekering soelaas? Is een bedrijfscontinuïteitsplan voor u een goede optie?’ We schetsen het risicoprofiel en geven praktische handvatten om actie te ondernemen. Honderd procent bescherming is onmogelijk, maar met inzicht in de risico’s kunnen bedrijven veel schade voorkomen.”

Wij helpen u graag verder

Wilt u meer weten over de invloed van cyber- en datarisico’s op uw onderneming en de hele procesketen? We gaan graag met u in gesprek. Neem contact op met uw adviseur, wij helpen u graag verder.


Neem contact met ons op

Ander veelgelezen artikel gerelateerd aan dit onderwerp:


Reageer en deel