In 5 stappen voorbereid op de nieuwe privacywetgeving (AVG)

25 mei 2018 gaat de nieuwe Europese privacywet gelden. In Nederland is dit de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Deze vervangt de huidige Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Vanaf dat moment zijn er nieuwe regels voor de verwerking en bescherming van persoonsgegevens. Deze nieuwe regels zullen streng gehandhaafd worden, zelfs met forse boetes. Daarom is er bij de overheid, bedrijven en in de media veel aandacht voor de AVG. Maar wat betekent de nieuwe wet precies voor u?

03-05-2018

Praktische handvatten en tips

Het doel van de wet is dat persoonsgegevens beter beschermd gaan worden. Het is ook duidelijk dat u hiervoor als ondernemer veel verantwoordelijkheid krijgt. Dit heeft invloed op de manier waarop u persoonsgegevens bewaart en verwerkt. In ons informatiedocument leggen we de nadruk op wat u kunt doen om binnen 5 stappen te voldoen aan de AVG-richtlijnen en zorgvuldig om te gaan met persoonsgegevens.


5 stappen in het kort

  • Adequate informatiebeveiliging: Persoonsgegevens versturen via e-mail is niet veilig genoeg. Hoe verwerkt u deze?
  • Verplichte documenten: Beschikt u al over een verwerkingsregister, een privacy statement en verwerkersovereenkomsten?
  • Medewerkers: Fouten maken is menselijk. Zorg daarom dat medewerkers alleen toegang hebben tot de informatie die ze nodig hebben. 
  • Melding datalekken: Een datalek moet u snel melden. Leg daarom nu al in procedures vast wat er moet gebeuren wanneer een laptop wordt gestolen of uw systeem wordt gehackt. 
  • Risicobeheersing: Het is belangrijk dat u goed weet wat de risico’s zijn voor uw bedrijf. Is een cyberverzekering voor uw onderneming een nuttige optie? 

Meer weten?

Wilt u weten wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen? Neem contact op met een van de adviseurs binnen het sectorteam Industrie. Zij beantwoorden uw vragen graag en helpen u verder in uw voorbereiding op de AVG.

Download het informatiedocument

Andere veelgelezen artikelen gerelateerd aan dit onderwerp:


Reageer en deel