Ondernemers 'onbewust onbekwaam' over afhankelijkheid van software

Veel ondernemers zijn 'onbewust onbekwaam' over hun afhankelijkheid van software in hun bedrijf. Hein Milius, senior consultant Software Borg en IT-Notarissen vertelt hoe het zit: “De beeldvorming rond software wordt bepaald door de functionaliteit. De meeste industriële bedrijven hebben een uiterst stevige IT-beveiliging die hackers en virussen buiten de deur houdt, en soms zelfs noodstroom om stroomstoringen op te vangen. Maar er is zelden nagedacht over de continuïteit van het gebruik van de bedrijfskritische software.

07-12-2017

Afhankelijkheid maakt kwetsbaar

Helaas zijn het lang niet alleen hackers, bugs of storingen die tot schade kunnen leiden. Zelfs eigendoms- en gebruiksrechten van software kunnen ondernemers stevig in de problemen brengen. Of wat dacht u van de samenhang van uw systeem met andere systemen? De inmiddels vanzelfsprekende integratie van hardware, software, hostingpartijen, datacentra, gebruikers en gegevens maakt kwetsbaar, omdat elk facet zo zijn eigen risico’s kent. En de keten is zo sterk als de zwakste schakel.

Niemand verantwoordelijk

De kennis over wet- en regelgeving en IT is vaak versnipperd binnen een organisatie en er is meestal ook niet vastgelegd wie verantwoordelijk is voor software. Is het de financieel directeur? De afdeling IT? Of toch de inkoopafdeling? Die onduidelijkheid leidt tot paniek wanneer een bedrijf door leveranciersproblemen geen herstelpatches of updates meer krijgt voor zijn software. Vaak wordt dan pas duidelijk dat de onderneming zelf geen aanpassingen aan de software kan doen. Gevolg: stilstand van een productielijn. Wie gaat dat betalen?

Méér dan alleen technische risico’s

Ken daarom uw risico’s. Breng ze in kaart. Niet alleen de technische risico’s, maar ook de risico’s die ermee samenhangen, zoals risico’s rond uw elektrotechnische of werktuigbouwkundige hardware, gebruikers, procedures. Een flinke klus? Dat is het zeker. Uw continuïteit beheersen gaat verder een machine die wel of niet werkt. Wees u daarvan bewust.“Met een escrow-overeenkomst behoudt u niet alleen het recht om de software te blijven gebruiken, maar mag u deze ook doorontwikkelen voor eigen gebruik.”Risico’s op een rij

Vraag een gespecialiseerde adviseur u te helpen uw risico’s in kaart te brengen. Een goede risico-inventarisatie rond uw IT belicht uw risico’s op het gebied van: 
  • Software, hardware, data, gebruikers en processen
  • Uw rechten op het gebruik van broncodes, auteursrecht en intellectueel eigendom
  • De continuïteit van uw hele informatiesysteem
Heeft u inzicht in deze risico’s? Dan kunt daarna bepalen hoe u er mee wilt omgaan; zelf dragen of verzekeren. 

Notaris met verstand van IT

Uw adviseur kan u ook de weg wijzen naar partijen die het totaalplaatje overzien, die verstand hebben van die combinatie van factoren: van hardware én IT, van rechten én IT. Zoals een gespecialiseerde IT-notaris.

Zo stelt u uw primaire processen veilig

Stel, uw softwareleverancier gaat failliet. Dan zal diens curator het onderste uit de kan willen halen. Mogelijk verbiedt hij u om nog met de betreffende software in uw fabriek te werken. Dit voorkomt u door op voorhand de gebruiksrechten te laten registreren. Dit doet u bij een IT-notaris. U brengt bij deze notaris uw hele IT-omgeving onder: software inclusief broncodes, een lijst met betrokken ontwikkelaars, de script- en ontwikkeltaal, versienummers, enzovoorts.

Met een escrow-overeenkomst via de IT-notaris behoudt u niet alleen het recht om de software te blijven gebruiken maar mag u deze ook doorontwikkelen voor eigen gebruik. Zo bent u niet meer afhankelijk van de continuïteit van uw leverancier/ontwikkelaar. U stelt wel de continuïteit én de kwaliteit van uw eigen primaire processen veilig.

Tijd voor actie? Neem contact op

Wilt u inzicht in de risico’s rondom uw IT-omgeving? Vraag dan naar de risico-inventarisatie van Aon Industrie. Onze adviseurs staan voor u klaar. Samen met de specialisten van Software Borg en IT-notarissen doen we wat nodig is voor de borging van de continuïteit van uw bedrijf.

T: Toon telefoonnummer
E: industrie.meeus@aon.nl

Neem contact met ons op


Reageer en deel