Zo voorkomt u diefstal van hardmetalen precisiegereedschap

Kostbare hardmetalen precisiegereedschappen zijn in trek bij criminelen. Het aantal inbraken is afgelopen tijd gestegen bij bedrijven die werken met precisiegereedschappen of er in handelen. Vooral bedrijfsgebouwen in de metaalindustrie zijn doelwit. Welke maatregelen kunt u als ondernemer nemen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van diefstal van deze kostbare goederen? Jordy Otten, manager Risico-inzicht & Preventie bij Aon, geeft u tips om schade te voorkomen.

08-03-2018

Welke bedrijven lopen volgens de specialist nu het grootste risico om slachtoffer te worden van diefstal van kostbare hardmetalen precisiegereedschappen? "Criminelen breken vooral in bij gereedschapsslijperijen, bedrijven die zich bezig houden met verspanende metaalbewerking, en handelaren in dit soort gereedschappen", vertelt Jordy. "Aan de werkwijze zien we dat het gaat om een professionele dievenbende. De inbraken hebben vaak schades tot gevolg waarvan de kosten heel hoog oplopen."

Schade en bedrijfsstilstand

Omdat hardmetalen precisiegereedschappen duur zijn en de schade aan het pand vaak aanzienlijk is, kan een dergelijke schade volgens Jordy tot in de tonnen oplopen. "Vaak komen criminelen het gebouw binnen door een gat te maken in de gevel. Omdat bedrijven de precisiegereedschappen in veel gevallen in een onbeveiligde ruimte bewaren, kunnen de dieven deze snel en onopgemerkt meenemen. Voordat de alarmopvolging ter plaatse is, zijn de criminelen alweer vertrokken. Behalve de materiële schade als gevolg van de inbraak kan een bedrijf tijdelijk stil komen te liggen. Dit kan klanten kosten.""Behalve de materiële schade als gevolg van de inbraak kan een bedrijf door een inbraak tijdelijk stil komen te liggen."Tips om schade te voorkomen

Het risico kan volgens de specialist aanzienlijk verminderd worden door een combinatie van bouwkundige of meeneembeperkende maatregelen en een inbraakmeldsysteem dat afgestemd is op het risico. "Het uitgangspunt hierbij is dat criminelen eerst gedetecteerd worden door het inbraakmeldsysteem, en vervolgens voldoende worden vertraagd door de aanwezige bouwkundige of meeneembeperkende maatregelen." Jordy geeft u nog een aantal tips om schade te voorkomen:

  1. Zorg dat het gebouw en attractieve goederen, waaronder de precisiegereedschappen, beveiligd zijn met een inbraakmeldsysteem met doormelding naar een meldkamer (PAC).

  2. Zorg ervoor dat de gereedschappen, inbraakwerende kasten/ruimtes en toegangsdeuren tot inbraakwerende ruimtes, onder directe detectie staan van een ruimtelijke detector (PIR-detector). Hoe een inbreker ook het gebouw binnenkomt: hij wordt gedetecteerd zodra hij ervoor staat.

  3. Sla de precisiegereedschappen op in een voldoende inbraakwerende kast of ruimte. Een inbraakwerende kast die voldoet aan Security Level 2 (S2 volgens de EN14450-norm) biedt vaak al voldoende bescherming. Zorg er wel voor dat de kast onder detectie staat van het inbraakmeldsysteem. Een alternatief is de toepassing van meeneembeperkende maatregelen zoals een mistgenerator. Een mistgenerator zet de attractieve goederen in enkele seconden in een dichte, onschadelijke mist, zodat deze niet meer te zien zijn. De werking berust op het principe: wat je niet ziet kan je ook niet stelen.

Neemt uw bedrijf voldoende maatregelen?

Wil u meer informatie over wat u kunt doen om inbraak en diefstal te voorkomen, of wilt u weten of uw bedrijf goed beschermd is? Dan kunt u direct een specialist spreken. Neem contact op met een adviseur van Aon of uw eigen risico- en verzekeringsadviseur van Aon Industrie.


T: Toon telefoonnummer
E: industrie.meeus@aon.nl

Andere veelgelezen artikelen gerelateerd aan dit onderwerp:


Reageer en deel