Cybercriminaliteit

Bent u zich bewust van de impact voor uw praktijk?

Iedereen weet wel dat cybercriminaliteit bestaat. Toch is het voor velen vaak nog een ver-van-mijn-bed-show. Het gaat in de media immers vaak om hacks bij overheidorganen of bijvoorbeeld een grote bank of multinational. Dat cybercriminelen ook uw praktijk kunnen raken, is vaak minder duidelijk. U denkt wellicht alles goed geregeld te hebben.
Of misschien denkt u er überhaupt niet over na, want waarom zouden ‘ze’ u moeten hebben?

De realiteit: de vraag is niet langer óf u geraakt wordt door een cyberincident, maar wanneer en met wat voor impact. Bent u zich al bewust van de impact van cybercriminaliteit voor uw praktijk? In de gratis whitepaper leest u meer over deze impact en hoe u zich hiertegen kunt wapenen.

Cyber in de tandartspraktijk

“Nooit gedacht dat het ons zou overkomen...”

Het lijkt zo’n mooie donderdagmorgen. Totdat in het pand van onze klant, een kleine tandartsenpraktijk, de eerste computer is opgestart. Op het beeldscherm verschijnt de mededeling dat het systeem is geblokkeerd en dat er een fors bedrag in bitcoins moet worden overgemaakt om weer toegang te krijgen. Het netwerk is gehackt. Paniek! Want hoewel de praktijk beschikt over recente backups, zijn er veel persoonsgegevens opgeslagen in de database. Daarbij zit ook zeer gevoelige informatie.

Cyber crime ooops

De schade: € 20.000,-

Na van de eerste schrik te zijn bekomen, neemt de klant eerst contact op met de eigen IT-partner en belt daarna met Aon. Wij schakelen direct ons panel in. Omdat de IT-partner van de praktijk het probleem niet kan oplossen, stuurt Aon een forensisch expert, die checkt de systemen en maakt een herstelplan. Omdat de kans bestaat dat er persoonsgegevens zijn buitgemaakt, neemt Aon ook contact op met advocatenbureau Legal For All. De juristen daar concluderen dat er sprake is van een meldingsplicht en koppelen dat terug aan onze klant. Die doet vervolgens aangifte bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De tandartspraktijk beschikt niet over een eigen communicatieafdeling. Daarom vraagt Aon PR-bureau InfoMatters om te helpen de imago-schade te beperken door onder meer patiënten en leveranciers te informeren over de hack. Alle relaties krijgen daarom een persoonlijke brief. Die eerlijkheid en duidelijkheid wordt zeer op prijs gesteld, zoals blijkt uit de positieve reacties.

Feiten en cijfers

Feiten en cijfers cyber criminaliteit

Wat maakt uw praktijk interessant voor een hacker?

Hackers discrimineren niet op het soort of de grootte van een organisatie, ze slaan toe waar ze binnen komen. Een hacker vindt namelijk altijd wel iets. Hij kan systemen en backups stilleggen en losgeld vragen. Of hij hackt uw telefooncentrale en belt voor tienduizenden euro’s naar een betaald nummer (waar de hacker zelf eigenaar van is).


De mens als grootste risico

Maar het gevaar hoeft lang niet altijd van buitenaf te komen. Menselijk handelen veroorzaakt maar liefst 66% van de cyberincidenten. Hoeveel mensen denken niet (op tijd) aan de risico’s als ze op die link in een betrouwbaar lijkende e-mail klikken? Wat gebeurt er als iemand inbreekt in uw auto en uw laptop - met toegang tot uw systeem - meeneemt? Of als een medewerker een USB-stick met patiëntgegevens in de trein laat liggen en deze in verkeerde handen valt?


Enorme gevolgen van een cyberincident

Een cyberincident kan grote gevolgen hebben. Wat kost een dag stilstand uw praktijk? Naast directe (financiële) schade voor uw eigen organisatie en mogelijk voor anderen, heeft u ook te maken met reputatieschade. U ligt na een cyberincident direct onder een vergrootglas bij uw patiënten, leveranciers, toezichthouders en mogelijk de media.


Whitepaper: ‘Cybercrime in de praktijk: wat u moet weten?’

In een tijd waar de omvang en ernst van digitale dreigingen steeds groter worden, is het belangrijker dan ooit dat u goed bent voorbereid op mogelijke cyberaanvallen. Realiteit is dat ondernemers vaak nog te weinig maatregelen hebben genomen om deze aanvallen af te weren, waardoor juist het MKB kwetsbaar is. Bent u op de hoogte van de impact van een cyberincident voor uw praktijk? In de whitepaper ‘Cybercrime in de praktijk: wat moet u weten?’ wordt de impact van cybercriminaliteit voor uw praktijk toegelicht en vindt u tips om u hiertegen te wapenen. 

Download gratis whitepaper

Vul onderstaande gegevens in en ontvang de gratis whitepaper in uw mailbox.

Direct contact met onze adviseur?

Bent u lid van het KNMT en heeft u vragen over het afdekken van cyberrisico’s en wilt u direct contact met een van onze adviseurs, bel 088-810 81 74 of mail naar ondernemeningen.team4@aon.nl