Stappenplan voor beginnende tandartsen

Met dit stappenplan zorgen we ervoor dat jij als tandarts in opleiding niets vergeet en klaar bent om gezond te starten in de praktijk! Zit je twee maanden of één maand voor je afstudeerdatum? Bekijk onderstaande stappen.

Checklisten

2 maanden voor afstudeerdatum

 • Gaan jouw verzekeringen op tijd in?
  Controleer of de verzekeringen uiterlijk een dag na je afstudeerdatum ingaan.

 • Werken in het buitenland of eerst op reis?
  Als je in het buitenland aan de slag gaat als tandarts, kijk dan goed wat er voor jou geregeld is. Is er niets geregeld, dan is het belangrijk om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Kijk daarbij goed of verzekerd moet zijn binnen Europa, of dat een wereldwijde dekking noodzakelijk is. Ga je alleen op reis? Dan heb je geen aansprakelijkheidsverzekering nodig. Wel adviseren we, zowel voor werk als voor reizen, om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te nemen. Je bent dan verzekerd in het geval er iets over de landsgrenzen gebeurt waardoor je niet meer kunt werken.

 • Heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) nodig wanneer je in loondienst ben en daarnaast voor eigen rekening werk?
  Voor het inkomen dat je verdient in loondienst, ben je verzekerd voor de WIA. Wel kun je ook een aanvullende verzekering afsluiten op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid. Voor het deel dat je verdient als zelfstandige is er geen voorziening en moet je de AOV zelf regelen.
Regelen

1 maand voor afstudeerdatum

 • Alvast gefeliciteerd met het behalen van je diploma!
  Na zes jaar in de collegebanken kun je eindelijk als erkend tandarts aan de slag om jouw patiënten te voorzien van een mooi en stralend gebit. Met Gezond Starten ervoor ga jij in ieder geval goed verzekerd van start gaat als tandarts.

 • Diploma binnen? Regel je BIG-registratie.
  Het is tijd om je in te schrijven in het BIG-register. Met de inschrijving in dit register maak je duidelijk dat je bevoegd bent als tandarts om je vak uit te oefenen en de bijbehorende titel te voeren. Alleen dan kun je als zorgverlener je functie uitoefenen. Meer informatie over het BIG-register vind je op de website www.bigregister.nl. Je kunt op deze website ook starten met je aanvraag. Hiervoor heb je je DigiD nodig.

Bekijk de overige stappen van het stappenplan

Service en contact